Att bygga upp sin spelintelligens

Spelintelligens är ett ord som framför allt förknippas med olika typer av idrotter, som fotboll och ishockey. Men det kan även vara relevant att tala om spelintelligens när det handlar om spel om pengar.

Vid Institutionen för matematiska vetenskaper vid Göteborgs universitet har f.d. handbollsspelaren Jan Lennartsson, f.d. ishockeyspelaren Nicklas Lidström och Carl Lindberg, professor i matematik, forskat på vad spelintelligens egentligen är, och också på hur man kan höja sin egen spelintelligens. Studien är den första i sitt slag, och har resulterat i en matematisk modell för spelintelligens.

Det normala är att taktiker, finter, passningar m.m. som sker i en idrott bedöms utifrån huruvida de lyckades eller inte. Men enligt den nyligen framtagna modellen bör man istället välja mellan olika handlingsalternativ utifrån hur stor chans det är att de lyckas. Statistiken bör alltså få en viktigare roll både i utvärderingar av spel, och i själva spelandet.

Spelintelligens på casinot

Det man som gambler frågar sig när man läser om forskningsprojektet, som finns sammanfattat på engelska här, är om samma sak gäller för spel som bygger på statistik, som poker, black jack m.m. Bör man bedöma sina insatser efter de statistiska förutsättningarna, och inte efter vad som faktiskt resulterar i vinster? Skulle vinsterna bli större om man spelade mer säkert, ur statistiskt hänseende?

Vi i Sala Spelförening vill inte uttala oss med tvärsäkerhet, men visst låter det intressant, och trovärdigt? Vi rekommenderar alla som är nyfikna att läsa spelstatistik för just sitt favoritspel, och fundera på hur deras spelstil skulle förändras om de följde statistikens principer tydligare. Vi kommer att följa utvecklingen med spänning, och göra egna experiment i föreningen, som ni kommer att kunna läsa om här på vår sajt.

Kanske är det på detta sätt som en ny Anette Obrestad eller Patrik Antonius kommer att göra entré. Även professionella idrottare gör ofta fel, och spelar suboptimalt i många situationer genom att ta statistiskt mindre fördelaktiga beslut. En nykomling som insett detta vid pokerbordet kommer nog att kunna spela brallorna av de flesta.